Jamie Oliver "Jamie gotuje po włosku" - pięknie wydana książka z włoskimi przepisami

Jamie Oliver "Jamie gotuje po włosku"
Jamie Oliver "Jamie gotuje po włosku"


Dane szczegółowe:
Autor: Jamie Oliver
Tytuł: Jamie gotuje po włosku
Tytuł oryginału: Jamie Cooks Italy
Gatunek: książka kucharska 
Wydawnictwo: Insignis Media
Ilość stron: 408
Premiera: 30.10.2018r.
Ocena: 8,5/10


Opis książki:
"Jamie gotuje po włosku" jest hołdem na cześć kuchni Włoch. Jamie chce się podzielić miłością, jaką darzy ulubioną gastronomię smakoszy z całego świata, prezentując łatwe w przygotowaniu, znane i lubiane klasyki: kurczaka z wyspy Salina, faszerowaną focaccię, zapiekankę z risotto, pieczony kalafior, klasyczną carbonarę czy tiramisu z limoncello. Dzięki tej książce wyczarujesz w kuchni wspaniałe smaki Italii.

Książka zawiera ponad 130 przystępnych przepisów ułożonych jak prawdziwa włoska uczta: antipasti, sałatki, zupy, makarony, ryż i kluski, mięso, ryby, dodatki, chleb i wypieki oraz desery. W końcowym rozdziale, Włoskie ABC, znajdziesz przepisy bazowe, wykorzystywane w innych daniach.

Niektóre potrawy można przygotować błyskawicznie, inne wymagają czasu. Są tu tradycyjne receptury i oryginalne propozycje Jamiego, dania na co dzień i pracochłonne rarytasy na specjalne okazje. Niezależnie od tego, czy gotujesz dla siebie czy dla grona przyjaciół i krewnych, zapachy i smaki tych potraw przeniosą cię prosto na Półwysep Apeniński.


źródło opisu: Materiały Wydawcy





Moja opinia:

Z kuchni włoskiej znacie jedynie spaghetti  i pizzę? Chcecie poznać prawdziwą włoską kuchnię, pełną niezwykłych smaków i zapachów oraz nieznanych w naszej polskiej kuchni składników? Chcesz poczuć smak potraw gotowanych przez babcie we Włoszech? Jeśli odpowiedziałeś "tak" choćby na część pytań, to "Jamie gotuje po włosku" jest idealną pozycją dla ciebie. 

Książka pełna jest tradycyjnych, sprawdzonych przepisów. Poznajemy tu sylwetki włoskich starszych pań, które postanowiły podzielić się swoimi cennymi recepturami. 

Każda receptura opatrzona jest krótkim komentarzem autora, który Przy każdym przepisie mamy niezwykle praktyczną tabelkę o kaloryczności i składnikach odżywczych, które znajdują się w potrawie. 
Cała książka jest przepełniona pięknymi zdjęciami. Wydanie oceniam na 5, bo naprawdę fotografia, oprawa, skład , to wszystko jest naprawdę dopracowane.

Jest to książka dla osób, które chcą poznać prawdziwą, "rdzenną", włoską kuchnię, taką niemodyfikowaną przez jej rozpowszechnianie na całym świecie, taką jaką znają Włosi i ich babcie. Ja sama systematycznie sięgam po tę książkę i testuję kolejne, ciekawe receptury, które urozmaicają mój jadłospis :D

W poście zamieszczam dużo zdjęć książki, żebyście sami zobaczyli jak świetnie została wydana :)






Komentarze